این روزها باید مراقب کارهای خودمان باشیم چرا که هر حرکت ما ممکن است سر لوحه کار دیگران باشد و به یک مُد در دنیا تبدیل شود. این قضیه تنها بین ما آدمها شایع نیست و در دنیای اسمارت فونها نیز چنین رسم و رسوماتی به چشم میخورد. این که کدام کمپانی برای نخستین بار سری محصولات مینی را به خط تولیدش اضافه کرد، مهم نیست! مهم این است که حالا عرضه محصولات مینی از پرچمداران بازار باب شده و کمپانیهای سازنده یک محصول را که فقط از لحاظ ظاهری به پرچمدارشان شبیه است با یک پسوند “مینی” روانه بازار میکنند. اما در این بین سونی تصمیم گرفت تا از این ایده به بهترین شکل ممکن استفاده کند و سری کامپکت را به خط تولیدش اضافه کرد که علاوه بر ظاهر، از سخت افزار مشابهی نیز با پرچمداران این کمپانی بهره میبرد. بعد از عرضه اکسپریا Z1 Compact و اکسپریا Z3 Compact این بار نوبت به نسل سوم از این سری جمع و جور و دوست داشتنی رسیده است. اگر میخواهید بدانید که اکسپریا Z5 Compact سونی چه چیزی در چنته دارد، با آیتیرسان همراه باشید.
طراحی
یکی از ایرادات وارد بر اکسپریا Z1 Compact وزن و ضخامت آن بود که سونی با ارایه اکسپریا Z3 Compact هر دو مورد را تا حد زیادی بهبود داد اما حالا در اکسپریا Z5 Compact شاهد افزایش ضخامت و وزن دستگاه هستیم! به بیانی دیگر ضخامت 8.9 میلیمتری خانوم شیکپوش قصه ما درست چیزی میان دو خواهر بزرگترش است. البته دلیل ضخامت بیشتر نسبت به نسل قبلی را میتوان وجود سنسور اثر انگشت در سمت راست دستگاه دانست اما هرچه فکرش را کردیم، دلیل افزایش وزن این مدل نسبت به خواهرانش را پیدا نکردیم! در واقع Z5 Compact سنگینترین فرزند جمع و جور سونی است و اگر بر روی ترازو برود، عدد 138 گرم برای آن به نمایش در خواهد آمد. حالا بگذارید از مسایل تئوری فاصله بگیریم، بالاخره یکی دو گرم بالا و پایین شدن وزن که به جایی بر نمی خورد! سونی نسبت به نسل قبلی بهبودهایی نیز در گل سر سبدش داده و این بار در عین ضد آب بودن، پورت Micro USB فاقد درپوش است. شاید این مورد را تغییر بزرگی ندانید اما اگر با Z3 Compact کار کرده باشید و بدانید که برای هر بار شارژ دستگاه مجبور به باز و بسته کردن درپوش هستید، حذف این زائده اضافی را بزرگترین کمک به طرفداران میدانید.

بخش پشتی Z3 Compact شیشهای بود و حالا Z5 Compact در این قسمت از طراحی مات سود میبرد. این حرکت بدون توپ سونی را هم میتوان با دید مثبت دید و هم منفی! اینکه قاب پشتی دیگر اثر انگشتی را به خود نمیگیرد و شما مجبور نیستید همچون شاگرد شوفرها مدام لنگی به دست بگیرید و آن را تمیز کنید، بخش مثبت ماجراست؛ اما به شخصه Z3 Compact را محصولی زیباتر و متفاوتتر میدانم، چرا که همان قاب شیشهای، زیبایی آن را دوچندان کرده بود و با دیدنش حس یک محصول رده بالا به شما منتقل میشد اما حالا Z5 Compact در عین حال که زیباست و کیفیت بالایی نیز دارد، از نمای دور همچون سایر میان ردههای بازار به چشم میخورد نه یک محصول پرچمدار!
اگر از روبهرو به این مدل نگاه کنید، همچون سایر اسمارت فونهای بازار شاهد نمایشگری هستید که بخش اعظم نمای جلویی را به خود اختصاص داده است. حاشیه اطراف نمایشگر با کاهش روبهرو بوده و همین امر به خوش دستی و زیبایی دستگاه کمک میکند. در بالای نمایشگر، لوگوی سونی به چشم میخورد و اینبار و در این محصول جای LED مربوط به اعلانات با دوربین سلفی عوض شده است. حالا شما دوربین سلفی دستگاه را در سمت چپ میبینید. به شخصه دوست داشتم که سونی این قسمت را همچون محصول قبلی طراحی میکرد چرا که در حال حاضر هنگام گرفتن عکس سلفی در اکثر اوقات میبایست مراقب دستان خود باشید تا مبادا جلوی دوربین قرار بگیرد. البته این مورد را نمیتوان یک نقطه ضعف دانست، زیرا خیلی زود به آن عادت میکنید.
در بخش زیرین نمایشگر خبری از لوگو و یا دکمه سخت افزاری نیست اما در لبههای بالایی و پایینی دستگاه اسپیکرهای این محصول به طرز فوق العادهای قرار گرفتهاند. بهراستی که بهترین بخش برای قرار گرفتن اسپیکر، دقیقا همین جاست.
در زیر Z5 Compact شاهد یک پورت میکرو USB هستیم و در بخش بالایی آن نیز جک استاندارد هدفون قرار گرفته است.
در سمت راست دستگاه دیگر شاهد آن دکمه معروف سری Z نیستیم چرا که این کلید با سنسور اثر انگشت ترکیب شده و حالا از آن حالت گرد همیشگی به یک بیضی عریض تبدیل شده است. شاید بتوان بزرگترین نقص در طراحی را به محل قرار گیری کلیدهای یکپارچه صدا نسبت داد. آنها پایینتر از کلید پاور قرار گرفتهاند و حتی اندازهشان نیز بسیار کوچک است، در نتیجه برای کاهش و یا افزایش میزان صدا، مجبور هستید کمی دستگاه را بالا بیاورید که همین امر از خوش دستی گوشی کاسته و احتمال سقوط آن از دست و پهن شدن در کف خیابان را افزایش داده است!
در سمت چپ Z5 Compact شاهد محلی برای اتصال بند هستیم و بالای آن جایگاه سیم کارت و کارت حافظه در زیر یک درپوش جا خوش کردهاند. در انتهای این قسمت نیز لوگوی زیبای اکسپریا خودنمایی میکند. اگر به خاطر داشته باشید، سایر محصولات سری Z سونی در این قسمت دارای محلی برای اتصال داک بودند. موردی که تنها آمده بود تا زیبایی دستگاه را خدشهدار کند و برود! حالا گویا انتقادهای ما کارساز بوده و توانسته سونی را متقاعد کند که این قسمت از دستگاه حذف شود چرا که دیگر خبری از آن در Z5 Compact نیست.
در بالا و سمت چپ بخش پشتی دستگاه، شاهد دوربینی هستیم که توسط یک فلاش همراهی میشود. درست در بخش مرکزی نیز لوگوی سونی چون نگینی بر پیکره این دختر ژاپنی به چشم میخورد و در نهایت در پایینترین قسمت، یک اکسپریای زیبا حک شده است.
اگر انگشت خود را بر روی بخش پشتی بکشید و به کنارهها برسید، احساس میکنید که فریم دستگاه کمی از سطح پشتی آن بالا زده است. جایی که به نظر میرسد خوراک نشستن گرد و غبار باشد.
به طور کلی اکسپریا Z5 Compact آنقدری با کیفیت و زیبا هست که بتوان از برخی ایرادات جزئی در طراحیاش چشم پوشی کرد و به احترام سونی ایستاد و دست زد (نشسته نگاه میکنه! پاشو دست بزن).
نمایشگر
از آنجایی که این مدل در رده کامپکتها قرار گرفته، طبیعی است که بگوییم از یک نمایشگر 4.6 اینچی بهره میبرد. استفاده از پنل IPS موجب شده تا رنگ سفید را فراتر از انتظارتان ببینید و دیگر شاهد رنگ پریدگی در نگاه از زوایا هم نباشید. این نمایشگر همچون نسلهای گذشته HD است و گویا سونی قصد ندارد تا میزان وضوح نمایشگر کامپکتهایش را افزایش دهد! اگر اکسپریا Z5 Premium پا را از گلیمش درازتر نمیکرد و وارد دنیای 4K نمیشد، میتوانستیم HD بودن نمایشگر Z5 Compact را توجیه کنیم اما حالا که برادر بزرگتر توانسته وضوح بیشتری داشته باشد، این حق Z5 Compact نبود که همچنان HD باقی بماند. البته این هیچ چیز از ارزشهای این مدل کم نمیکند و نمایشگر دختر خانوم قصه ما در نوع خود یکی از بهترینهاست. خودمان هم میدانیم که افزایش وضوح در نمایشگرهای کوچک، کار چندان جالبی نیست چرا که چشممان تفاوتی را احساس نمیکند اما خب یک محصول خاص میبایست بر روی کاغذ نیز حرفهایی برای گفتن داشته باشد. ناگفته نماند که سونی یک نسخه مجهز به نمایشگر Full HD از همین مدل را عرضه کرده که البته ظاهرا وارد بازارهای جهانی نخواهد شد.
قابلیتهای این مدل به همین جا ختم نمیشود. سونی باز هم از فناوریهای خاص خود نظیر Trilluminous با موتور X-Reality در این مدل نیز بهره گرفته که سبب افزایش میزان کنتراست در نمایشگر میشود. علاوه بر اینها استفاده از چنین فناوریهایی موجب شده تا رنگها، پررنگتر از سابق باشند و میزان نویز نیز به حداقل برسد. برای آنکه به کیفیت بالای نمایشگر این مدل پی ببرید، آن را در کنار لومیا 920 از نوکیای خدابیامرز قرار دادیم و در حالیکه هر دو یک تصویر مشابه را نشان میدادند، مشغول عکاسی از آنها شدیم که در ادامه حاصل کارمان را میبینید (نمایشگر سمت چپ مربوط به اکسپریا Z5 Compact است).


نمایشگر خیلی زود به تماس دست پاسخ میدهد و با فعال کردم قابلیت Glove Mode حتی با دستکش نیز میتوانید با این مدل ارتباط برقرار کنید. در تنظیمات مربوط به نمایشگر شاهد بخشی با نام White Balance هستیم که در آن میتوانید میزان سفیدی نمایشگر را به دلخواه خود تنظیم کنید. بخش دیگری نیز با نام Image Enhancement وجود دارد که در آن میتوانید موتور X-Reality را فعال کنید و یا حالت Super-Vivid را برگزینید که هر دو مورد تاثیر بهسزایی در نحوه نمایش تصاویر در این نمایشگر دارند.
در زیر نور آفتاب اگر چندان سختگیر نباشید، به Z5 Compact نمره قبولی را میدهید. این روزها اکثر افراد شبها مشغول چت با مخاطب خاص هستند و یا در بدترین حالت، در تلگرام به دنبال مخاطبی خاص میگردند. در نتیجه هنگامی که همه جا تاریک است، تنها منبع نوری همان نمایشگر تلفن هوشمندشان است. پس اینکه حداقل میزان نور منتشر شده از نمایشگر دستگاه مقدار مناسبی باشد، مورد مهمی است! خوشبختانه Z5 Compact یک محصول جوانپسند است و از این لحاظ نیز ایرادی به آن وارد نیست و شب هنگام میتوانید با خیال راحت مشغول چت با مخاطب خاص خود شوید!
سخت افزار
اکسپریا Z1 Compact و اکسپریا Z3 Compact هر دو از سخت افزار نسبتا مشابهی بهره میبردند و هر دو مدل 4 هستهای بودند، حالا در Z5 Compcat شاهد تغییراتی در سخت افزار نیز هستیم. این مدل به چیپست 64 بیتی اسنپدراگون 810 کوالکام مجهز شده که پیشتر داد خیلیها را در آورده بود بس که داغ میکرد! این چیپ شامل ۴ هسته Cortex-A53 با فرکانس 1.5 گیگاهرتز و ۴ هسته Cortex-A57 با فرکانس 1.7 گیگاهرتز میشود. آدرنو 430 نیز وظیفه اجرای کارهای گرافیکی را به عهده گرفته است. حالا اگر به این مجموعه 2 گیگابایت رم را نیز اضافه کنید، پی میبرید که این محصول واقعا همان فلفلی است که آن را ریز میدیدید اما دهنتان را میسوزاند!
برای آنکه از مسائل تئوری فاصله بگیریم، گل سرسبد سری کامپکت سونی را وارد آزمایشگاه آیتیرسان کردیم. در نخستین مرحله به سراغ بنچمارک Pi رفتیم. برنامهای که در عین سادگی، نتایج خوب و بسیار دقیقی را ارایه میدهد. اکسپریا Z5 Compact توانست در این آزمون سرش را بالا بگیرد چرا که محاسبه این عدد در 79 ثانیه انجام گرفت که به نوعی یک رکورد به حساب میآید.
در مرحله بعد به سراغ برنامه محبوب AnTuTu رفتیم. در نسخه پنجم از این برنامه امتیاز 61858 به Z5 Compact اعطا شد که در نوع خود فوقالعاده است.
از آنجایی که ما سایر محصولات را با نسخه چهارم این برنامه تست کرده بودیم، پس برای آنکه بشود مقایسه درستی میان اسمارت فونها انجام داد، امتیازی که نسخه چهارم AnTuTu به این محصول داده بود را در نمودار زیر و در کنار بزرگان دنیای اسمارت فونها قرار دادیم.
Z5 Compact | Create your own infographics
در مرحله بعد نوبت به Quadrant رسید تا با یک آزمون چند مرحلهای بخشهای مختلف دستگاه را به چالش بکشد و امتیازات را به صورت تفکیک شده نشان دهد. نمودار زیر خود گویای همه چیز هست! (از بالای نمودار گزینهها را تغییر دهید)
Z5 Compact | Create your own infographics
برای آنکه آدرنو 430 را به صورت مجزا بسنجیم، از Bonsai استفاده کردیم.
بالاخره تصمیم گرفتیم تا توانایی پردازنده را نیز به صورت مجزا بسنجیم؛ به همین خاطر دست به دامان CPU Prime شدیم و در نهایت امتیاز 18324به Z5 Compact تعلق گرفت.
و در نهایت برای آنکه این دختر نجیب و زبان بسته، نفس راحتی از دستمان بکشد از GeekBench استفاده کرده و ختم جلسه را اعلام کردیم!

بعد از این خودنمایی گوشی سونی، تصمیم گرفتیم که توانایی آن را در اجرای بازی نیز بسنجیم. به همین سبب عنوانی همچون نید فور اسپید را بر روی آن ریخته و مشغول بازی شدیم. مطابق معمول با افزایش هیجان بازی، دما نیز بالا میرفت اما خبری از لگ نبود؛ حدودا یک ساعتی را مشغول بازی بودیم که ناگهان به صورت کاملا خودجوش Z5 Compact ما را از بازی بیرون انداخت و دستمان را در حنا گذاشت! ما نیز سریع میزان دما را اندازه گیری کردیم و دماسنج دمای این مدل در آن لحظه را 51 درجه سانتیگراد نشان داد. در واقع بر خلاف شایعات قبلی اصلا داغ نبود! یعنی گرما را احساس میکنید و در سختگیرانهترین حالت، میگویید که فلان مدل “گرم” میشود اما هیچگاه جمله “این محصول بیش از حد داغ میشود” را به زبان نخواهید آورد. نکته جالب در رابطه با داغ شدن دستگاه این است که بر خلاف گذشته، گرما را در اطراف دوربین احساس نمیکنید و Z5 Compcat درست در مرکز خود، همان جایی که لوگوی سونی را جای داده شروع به گرم شدن میکند و این گرما رفته رفته تمام جانش را در بر میگیرد.
دوربین
بالاخره و پس از معرفی چندین اسمارت فون با دوربین 20.7 مگاپیکسلی، سونی دست از سر این عدد طلسم شده برداشت و Z5 Compact را با دوربینی 23 مگاپیکسلی روانه بازار کرد. این دوربین همچنان از سنسور منحصر به فرد Exymor RS استفاده کرده و با دارا بودن نسبت “1/2.3 از سایر سنسورها بزرگتر است. گشادگی دیافراگم لنز نیز برابر با F/2.0 است. در کنفرانس مایکروسافت دیدید که پرچمداران این کمپانی از فلاش LED سهگانه سود میبردند. پیشتر نیز دیده بودیم که برخی اسمارت فونها از فلاش زنون استفاده میکنند اما گویا طراح سونی چشمان تیز بینی دارد و میتواند در نور کم اجسام را تشخیص دهد چرا که همیشه محصولات سونی از تک فلاش LED استفاده میکنند و Z5 Compact نیز از این قاعده مستثنی نیست! همانطور که در بخش طراحی نیز به آن اشاره شد، این محصول همچون اکثر محصولات سونی به کلید اختصاصی شاتر دوربین مجهز است، موردی که این روزها فقط سونی و مایکروسافت به آن توجه میکنند!

از دیگر ویژگیهای این دوربین، میتوان به لنز 24 میلیمتری از سری G، فناوری SteadyShot سونی برای ثبت تصاویر شفاف و فناوری Clear Image Zoom برای بزرگنمایی تصاویر تا 5 برابر، آنهم بدون افت کیفیت اشاره کرد. بالاخره شما در محصولات سری Z سونی می توانید در حالت اتوماتیک از میان 3 عدد 8، 20 و 23 مگاپیکسلی یکی را انتخاب کنید. البته در صورت انتخاب میزان 23 مگاپیکسل تصاویر شما با نسبت 4:3 ثبت میشوند. ناگفته نماند که این دوربین قادر است تا با سرعت 0.03 ثانیه فوکوس کند که در نوع خود فوقالعاده است.
از لحاظ نرم افزاری بخش دوربین تغییرات چندانی را نسبت به خود ندیده اما قابلیتهای جالبی به آن اضافه شده که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
با Face in میتوانید یک رویداد و واکنشتان به آن را بهطور همزمان ثبت کنید. یعنی هنگام عکاسی دوربین جلو نیز فعال شده و هنگام ثبت عکس، تصویری نیز از چهره شما در گوشهای از صفحه قرار میگیرد. جالب است بدانید که دوربین جلو چهره شما را تشخیص میدهد و هنگام عکاسی، تنها تصویرتان را نشان خواهد داد و از نمایش محیط اطرافتان صرفنظر میکند.
با AR Effec، میتوانید طرحهای مبهم و کلی جک و جانور متفاوت را به تصاویرتان اضافه کنید و از عکسهای خاصی که با گوشی خود میگیرید، لذت ببرید.
با AR Mask میتوانید به تصاویر سلفی خود رنگ و بویی تازه دهید! در واقع هنگام ثبت تصویر به صورت سلفی، پس از آنکه چهره شما توسط برنامه شناخته شد، میتوانید از ماسکهایی برای صورت خود استفاده کنید! به عنوان مثال چهره یک ببر بنگال را به جای چهره خود بگذارید و یا صورت افراد محبوب را بدون فتوشاپ بر روی بدن خود قرار دهید! قرار گرفتن ماسکها بسیار دقیق صورت میگیرد و حتی میتوانید هنگام ثبت عکسهای سلفی به صورت گروهی، بر روی چهره تمامی افراد حاضر در تصویر، ماسک قرار دهید که در نوع خود جالب است.
Style Portrait نیز مخصوص قرار دادن افکت بر روی تصاویر سلفی است. افکتهای جالبی که میتواند کل عکس سلفیتان را در برگیرد. به عنوان مثال در یکی از آنها تصویر کاملا سیاه و سفید شده و چشمانتان آبی خواهد شد تا دیگران گمان کنند شما لنز گذاشتهاید!
بخش Creative Effect نیز مخصوص قرار دادن افکتهای رنگارنگ بر روی تصویر است.
اگر وارد قسمتی با نام Timeshift video شوید، قادرید تا یک کلیپ چند دقیقهای ثبت کرده و هر قسمت از آن را که مایل بودید، به صورت اسلوموشن نشان دهید.
قابلیت کاربردی دیگری نیز با نام Sweep Panaroma برای آن تعبیه شده که توسطش میتوانید عکسهای 360 درجه را ثبت کنید، اما این نوع خاص از عکس، آنگونه که فکرش را میکنید، باکیفیت نیست!
در قسمت Sound Photo نیز میتوانید هنگام ثبت تصویر، چند ثانیهای صدای محیط را ضبط کنید. اگر تصور کنید که در یک جنگل در حال عکسبرداری هستید و علاوه بر ثبت عکس، میتوانید صدای زیبای پرندگان را نیز ضبط کنید قطعا به داشتن Z5 Compact و این قابلیتهای جالبش افتخار میکنید!
البته در سری پیشین شاهد قابلیتی با نام Background DeFocus بودیم که میتوانستید با آن بر روی یک سوژه فوکوس کرده و باقی تصویر را تار کنید، اما حالا این قابلیت به صورت پیشفرض در Z5 Compact وجود ندارد!
آپشنهای اضافی دوربین به همین جا ختم نمیشود. شما توانایی این را دارید که از طریق همان منوی دوربین، کلی قابلیت دیگر را نیز اضافه کنید (از طریق اینترنت). به طور کلی میتوانید بر روی دوربین این محصول جمع و جور سونی حساب کنید و قطعا نمره قبولی را به آن خواهید داد اما هر خوشکلی، نقصهایی نیز دارد! به عنوان مثال ذخیره تصاویر گرفته شده کمی بیش از حد معمول به طول میانجامد و یا اینکه ثبت تصاویر در نور کم آنگونه که باید و شاید به دل نمینشیند! در ادامه شاهد تصاویر شکار شده با این محصول هستید.
برای آنکه عیار دوربین Z5 Compact را بدانید، دوربین این مدل را به صورت کلی با الجی G4 مقایسه کردیم که در زیر شاهد نتیجه کارمان هستید.

با فلاش

با فلاش

زوم در محیط کم نور

زوم در محیط کم نور


اکسپریا Z5 Compact قادر است تا به صورت 4K و با نرخ 30 فریم بر ثانیه فیلم برداری کند. از آنجایی که شایعاتی در رابطه با بالا رفتن دمای این مدل هنگام فیلم برداری 4K منتشر شده بود، تصمیم گرفتیم تا کمی این بخش را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم! به همین منظور دوربین را در دست گرفته و مشغول پیاده روی در جنگل شدیم! بر خلاف گذشته که در حالت 4K قادر به فیلم برداری طولانی مدت نبودید، این بار و در Z5 Compact میتوانید تا مدت زمان زیادی را در این حالت فیلم برداری کنید. به شخصه توانستم یک ویدیو 28 دقیقهای را به صورت 4K ثبت کنم که در نوع خود جالب است. البته هنگامی که مدت زمان ویدیو به 28 دقیقه و 6 ثانیه رسید، به دلیل گرمای زیاد دیگر اجازه فیلم برداری داده نشد و الا ما قصد داشتیم تا رکوردهای برخی دوستان را نیز بزنیم! جالب است بدانید که حجم این ویدیو نزدیک به 11 گیگابایت شد که رسما گوشی را تا خرخره پر خواهد کرد. پس از پایان ویدیو به شخصه که گرمای چندان بالایی را احساس نکردم و هنگامی که دما را اندازه گرفتم، دماسنج ما عدد 48 را نشان داد. پس از همین حالا بدانید که آن اخبار مربوط به داغ شدن بیش از حد این مدل، شایعهای بیش نبوده و ظاهرا سونی توانسته با تدابیر خود گرمای اسنپدراگون 810 را مهار کند و آبی بر آتش افروزان پرچمدار کوالکام بریزد.
در اکسپریا Z5 Compact همچنین میتوانید تا به صورت Full HD و با نرخ 60 فریم بر ثانیه و HD با نرخ 120 فریم بر ثانیه نیز فیلم برداری کنید. البته نباید از قابلیت Multi-camera چشم پوشی کرد! قابلیتی که با آن میتوانید توسط 3 مدل اکسپریا از زوایای متفاوت از یک سوژه فیلم بگیرید که در نوع خود بسیار خاص و منحصر به فرد است.
این مدل به یک دوربین سلفی 5 مگاپیکسلی سلفی مجهز شده که تصاویر فوقالعادهای میگیرد و میتوانید بر روی آن حساب ویژهای باز کنید. اگر علاقهمند به چت تصویری هستید، باز هم با ثبت ویدیو به صورت Full HD توسط دوربین جلو مواجه میشوید که جای هیچ حرف و حدیثی را باقی نمیگذارد. دوربین جلو همچنین توانایی ثبت تصاویر با لبخند شما را نیز داراست و حتی میتوانید حساسیت آن را نیز تنظیم کنید. به عنوان مثال میتوانید دستگاه را در گوشهای قرار داده و خودتان لبخند بزنید و دستگاه به صورت اتوماتیک از شما عکس بگیرد.
پخش چند رسانهای
بسیاری از افراد، مهمترین نکته برای تماشای ویدیو در اسمارت فونها را در کیفیت نمایشگر میدانند که خوشبختانه Z5 Compact یکی از بهترینهای آن را در اختیار دارد اما همه چیز که کیفیت نیست! سایز دستگاه نیز از اهمیت ویژهای برخوردار بوده که خانوم خوشگله سونی فاقد آن است. اسپیکرها در بهترین جای ممکن قرار گرفتهاند و کیفیت صدایی مثال زدنی دارند اما بلندی صدای آنها، آنقدری نیست که کلاهتان را به خاطر سونی بالا بیندازید! قطعا از لحاظ بلندی، این مدل، بازی را به سری وان اچتیسی باخته است. در جعبه دستگاه یک هدفون جای خوش کرده که کیفیت و بلندی صدای قابل قبولی را ارایه میدهد اما جنسش چندان با کیفیت نیست و از آن مدلهایی است که رسما همیشه در حال گره زدن خودش است! پلیر موجود در دستگاه شما به سبب کارایی خوبش شما را از سایر پلیرهای موجود برای سیستم عامل اندروید بینیاز میکند با این حال اجباری هم به استفاده از آن نیست و میتوانید از نمونههای محبوبی همچون MX Player بهره ببرید.
رابط کاربری
Z5 Compact با اندروید 5.1.1 قدم به دنیای ما آدمها گذاشت. طبق معمول به رابط شیک و ساده سونی هم مزین شده و این یعنی شما میتوانید در صفحه اصلی چندین پیج را برای خود ایجاد کنید و سر تا پای آنها را پر از ویجت سازید! اگر وارد بخش مالتی تسکینگ شوید، نواری را در پایین میبینید که چندین برنامه در آن جا خوش کرده است. در صورت انتخاب یکی از این برنامهها که تعدادشان نیز محدود است، میتوانید آن برنامه را در گوشهای از صفحه اجرا کنید. بهعنوان مثال از طریق مرورگر وارد آیتیرسان شوید و همزمان مشغول کار در صفحه اصلی گوشی نیز باشید.
برای تماشای نوتیفیکیشنها میبایست انگشت خود را از بالا به پایین بیاورید و برای دیدن میانبر برنامه باید یکبار دیگر نیز این کار را انجام دهید! در واقع هنگام دسترسی به نوار نوتیفیکیشنها، نمیتوانید همزمان به اعلانها و میانبر برنامهها دسترسی داشته باشید، مگر آنکه دو انگشت خود را از بالا به پایین بیاورید. حالا اگر در منوی برنامهها باشید، میبایست یک بار دیگر نیز انگشت خود را از بالا به پایین بکشید چرا که این منو به صورت فول اسکرین به نمایش در میآید.

با نگه داشتن کلید پاور، منویی ظاهر شده که علاوه بر گزینههای Restart و Power Off شاهد دو گزینه برای ثبت اسکرین شات و ثبت ویدیو از رابط کاربری نیز هستیم. اسکرین شات که از همین حالا تکلیفش معلوم است اما گرفتن ویدیو از صفحه قابلیت جالبی است که در کمتر مدلی شاهدش هستیم. هنگام فیلم برداری از صفحه نمایش، میکروفون نیز فعال میشود و شما میتوانید صدایتان را نیز ضبط کنید. یک گزینه نیز برای فعال کردن دوربین سلفی به چشم میخورد و این یعنی شما قادر هستید از محتوای به نمایش در آمده فیلم برداری کنید، صدایتان را بر روی آن ضبط نموده و حتی تصویر خودتان را نیز در گوشهای از صفحه ببینید! امکان تعریف یوزرهای متفاوت نیز در این محصول گنجانده شده و شما میتوانید دو صفحه اصلی مجزا داشته باشید! تقریبا چیزی شبیه به انتخاب یوزرها قبل از ورود به صفحه دسکتاپ کامپیوتر! دیگر از یک اسمارت فون 4.6 اینچی چه میخواهید؟!
البته به سبب کوچک بودن سایز نمایشگر، کیبورد دستگاه نسبت به سایر محصولات کوچکتر است و کار کردن با آن چندان لذت بخش نیست! موردی که یکی از نواقص دنیای کامپکتهاست.
قابلیتهای خاص
ضد آب و گرد و غبار بودن، قابلیتی است که مهرش بر پیشانی محصولات سونی زده شده و سری Z این کمپانی، همگی توانایی غوطهور شدن در آب را دارند و Z5 Compact قصه امروز ما هم از این قابلیت مستثنی نیست، پس موفق به کسب گواهینامه IP68 شده و نسبت به گذشته هم پیشرفتهایی کرده و میتواند تا 30 دقیقه در عمق یک و نیممتری آب بماند.

بالاخره سنسور اثر انگشت نیز پایش را به سری Z سونی گذاشت. این سنسور حالا با دکمه پاور ترکیب شده و بر خلاف اکثر محصولات امروزی، در سمت راست دستگاه قرار گرفته است. جایی که به عقیده ما بهترین مکان برای این سنسور است! با اینکه برای شناساندن اثر انگشت خود برای اولین بار، باید هفت خان رستم را طی کنید اما عملکرد بسیار خوب آن شما را راضی نگه میدارد و در مییابید که گذر از هفت خان بیهوده نبوده است. ما در ۲۰ حالت مختلف از خیس بودن انگشتان گرفته تا کج قرار دادن انگشت بر روی سنسور را تست کردیم و از این ۲۰ مورد، Z5 Compcat تنها 4 بار قادر به تشخیص اثر انگشت نبود و نتوانست قفل دستگاه را باز کند؛ در باقی موارد در کسری از ثانیه قفل نمایشگر باز شد. البته هنگامی که نمایشگر خاموش است این سنسور نیز به خوابی ابدی فرو میرود و شما میبایست ابتدا دکمه پاور را فشار دهید، نمایشگر را روشن کنید و سپس با استفاده از آن قفل صفحه را باز کنید. برای استفاده از این سنسور نیز تنها کافی است که انگشت خود را بر روی آن بگذارید و همچون برخی مدلهای بازار، نیازی به کشیدن انگشت بر روی آن نیست. در کل Z5 Compact در این بخش نمره قبولی را میگیرد و ۳ واحد اختصاصی را پاس میکند!

این مدل در یک نسخه ۳۲ گیگابایتی عرضه میشود که از این میزان تنها 22.5 گیگابایت آن در دسترس شماست. البته جای نگرانی نیست، چرا که میتوانید تا 200 گیگابایت دیگر از طریق کارت حافظه به آن بیفزایید.
با استفاده از قابلیت PS4™ Remote Play، خواهید توانست از گوشی خود بهعنوان نمایشگر راه دور جهت متصل شدن به PS4 و کنترل بازیهایتان در کنسول بازی، استفاده کنید. بهعنوان مثال تنها کافی است اکسپریا Z5 Compact خودتان را با استفاده از شبک Wi-Fi خانگی (همینی که n نفر از اعضای خانواده ازش استفاده میکنن!) به PS4 متصل کنید و از کنترل کننده بازی بیسیم DUALSHOCK®4 با نگهدارنده کنترل بازی مدل GCM10 برای ادامه بازی در هرکجا از خانه بر روی این مدل، استفاده کنید. از طرفی برنامه PlayStation®App به شما اجازه میدهد تا از این خانم زیبا برای مشاهده بازی کردن دوستانتان و یا به عنوان نمایشگر دوم برای بازیهای PS4، استفاده کنید.

از لحاظ امکانات ارتباطی هم ایرادی به Z5 کامپکت وارد نیست و این مدل از آخرین نسل شبکه LTE و Cat6 هم پشتیبانی میکند و میتوانید تا حداکثر سرعت 300 مگابایت دانلود کنید، موردی که حداقل برای من و شما یک رویای دست نیافتنی است. پشتیبانی از نسل چهارم بلوتوث، GPS ،NFC و قابلیت Tap To Wake Up (روشن شدن گوشی با دوبار ضربه بر روی صفحه) را هم به این مدل اضافه کنید و بیش از پیش پی به رویایی بودن آن ببرید.
بر طبق سیاستهای جدید سونی، پرچمداران این کمپانی در رنگهای متنوعی راهی بازار میشود. Z5 Compact نیز در 4 رنگ سفید، مشکی، زرد و صورتی (مایل به نارنجی) عرضه خواهد شد تا بتواند افراد با سلیقههای متفاوت را راضی نگه دارد.
البته خیلی دوست داشتیم که این مدل به اینفرارد نیز مجهز باشد تا بتوانیم لوازم دیجیتالی اطراف را با آن کنترل کنیم و یا اینکه از شارژر بیسیم پشتیبانی کند، اما واقعا کاری نمیتوان کرد! سونی است دیگر…
باتری
در نسل قبلی این محصول یعنی همان اکسپریا Z3 Compact شاهد شارژدهی فوقالعادهای بودیم و انتظار داشتیم حالا که Z5 Compact حدودا 100 میلیآمپر هم افزایش حجم داشته، شارژدهی بهتری داشته باشد. همینطور هم شد و توانستیم در یک استفاده معمولی از این مدل تا دو روز را با آن سپری کنیم! پس آن ادعاهای سونی در رابطه با باتری 2700 میلیآمپری این محصول درست بود. این گوشی خاص از Quick Charge 2.0 نیز به خوبی پشتیبانی کرده و شما میتوانید در مدت زمان ۳۰ دقیقه باتریاش را 60 درصد شارژ کنید! ما برای فول کردن باتری این مدل توسط شارژری که همراه با آن عرضه می شود در حدود 100 دقیقه به زمان نیاز داشتیم که موردی معمولی به نظر میرسد. البته هیچگاه رنگ این باتری را نخواهید دید چرا که باتری دستگاه توسط شما غیر قابل تعویض است.
کلام آخر
به طور کلی سونی اکسپریا Z5 Compact یک محصول همه چیز تمام است. نمایشگر با کیفیت، خوش دست بودن، سخت افزار بهروز و قدرتمند، دوربین بسیار با کیفیت، ضد آب و گرد و غبار بودن، سنسور اثر انگشت و شارژدهی بسیار مناسب باتری، مواردی نیستند که بتوانید بهراحتی از کنارش بگذرید! درست است که ما به سبب شاخ بودنمان توانستیم این مدل را که هنوز راهی بازار نشده، وارد آزمایشگاه آیتیرسان کنیم و یک بررسی کامل از آن انجام دهیم اما دیگر پیشگو نیستیم و نمیتوانیم قیمت دقیق آن در کشور را اعلام نماییم! فقط این را بدانید که گل سر سبد کامپکتهای سونی با قیمت 599 یورو در ایتالیا به فروش خواهد رسید که البته سایر کشورهای اروپایی شاهد قیمتی کمتر نیز هستند؛ حال اگر میخواهید قیمتش در کشور را بدانید یا بنشینید و ضرب و تقسیم کنید و قیمت کلی به همراه سود برخی آقایان را حساب کنید و یا اینکه صبر کنید تا قیمتش را در بازار ببینید!
لبخند
نمایشگر بسیار باکیفیت
طراحی زیبا و چشم نواز
سخت افزار بهروز و قدرتمند
دوربین 23 مگاپیکسلی با قابلیتهای خاص
مجهز به سنسور اثر انگشت
ضد آب و گرد و غبار
باتری با شارژدهی مناسب
اشک
جایگیری نامناسب کلیدهای یکپارچه صدا
صدای اسپیکرها میتوانست بلندتر باشد